Translate

ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Vodič za kupovinu televizora


picture-quality

Uz Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske Igre u Londonu, 2012. je jedna od onih godina kada raste interes za televizorima i uređajima u dnevnom boravku, a sve s ciljem što boljeg užitka u sportskim nadmetanjima i ostalim sadržajima čiji je izbor danas vrlo raznolik. Proizvođači potrošačke elektronike svake godine plasiraju nove modele, a uz sjajne nove televizore odlične slike, na tržištu se također nalaze i prošlogodišnji modeli, niže cijene no i slabijih mogućnosti od onih na novim modelima. Ipak, jesu li nove mogućnosti značajne i opravdavaju li razlike u cijeni u odnosu na starije serije? Što od televizora treba očekivati, koje mogućnosti tražiti i što zanemariti? Podataka je mnogo, a vremena do Eura sve manje. Olakšajte si izbor kroz naš novi vodič za kupovinu televizora.
Svakodnevno dobivamo mnogo upita čitatelja koji kupuju novi televizor, a iz kojih se lako može zaključiti koja su tri glavna kriterija za odabir televizora. Prvi i osnovni je cijena, odnosno budžet koji netko želi izdvojiti za novi televizor. Drugi je veličina ekrana, odnosno njegova dijagonala. Na kraju dolaze dodatne značajke poput 3D-a, Smart TV-a i posebnih mogućnosti. Jasno, uz navedene kriterije uvijek se traži da kvaliteta slike bude što bolja, posebno kod programa standardne rezolucije koju i dalje gledamo iz raznih izvora – TV program, DVD filmovi, internet video.
Tokom godina HD Televizija testira televizore i prati njihovu kvalitetu slike, uz posebnu pažnju karakteristikama koje nude tvornički predlošci. Naime, svaki se televizor može kalibrirati i podesiti da bude bliže idealnim vrijednostima po kojima se u studiju podešava originalni materijal, no kako navedene radnje zahtijevaju i opremu i iskustvo, velika većina korisnika neće iskoristiti sve opcije koje TV nudi. Upravo iz tog razloga analiziramo tvorničke predloške te u svakoj recenziji otkrivamo onaj koji nudi najprecizniju sliku uz koju će gledatelj dobiti dobro iskustvo gledanja. Gotovo svi proizvođači koje smo testirali su pokazali napredak u preciznosti slike i smanjenju grešaka u bojama i ove godine doista možemo reći kako je kvaliteta slike koju nude moderni televizori jako dobra i nužno ne zahtijeva kalibraciju. Prošle godine je također bilo solidnih rezultata među mnogim modelima i kada mimo specifičnih testova usporedimo kvalitetu s najnovijim modelima, dobivamo razlike koje nisu značajne i bez usporedbe modela A i modela B teško da razlike možemo nazvati značajnima da bi opravdale višu cijenu nove generacije. Jasno, ovdje prvenstveno gledamo kvalitetu prikaza, dodatnih značajki se ne dotičemo.
3D prikaz je iz svoje prve generacije 2010. godine u 2011. godini pokazao veća poboljšanja, uz dolazak polarizacijskog 3D-a kao i više nego solidne alternative. Ove godine razlike u kvaliteti 3D prikaza se nisu mijenjale i u globalu ostale su na istoj razini kao i prošle godine. Glavna novost jest početak standardizacije aktivnih 3D naočala tako da modeli različitih proizvođača rade na različitim televizorima.
Sve u svemu, ukoliko birate televizor u prvom redu na osnovu kvalitete slike, nemojte zanemariti prošlogodišnje modele.

Nema komentara:

Objavi komentar