Translate

ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

LCD TV ili Plasma?? Savjeti za pravi izbor !

Ovo je  pitanje broj 1 prilikom odabira između plazma i LCD televizore „što je bolje?“  zaista je teško odabrati između dvije konkurentne tehnologije, od kojih obje postižu slične značajke (tj., svijetle, kristalno jasne slike, pune slike u boji), te dolazi u sličnim veličinama. Kompliciran je proces donošenja odluke. Najviše se gledaju  cijena i veličina.
Unatoč njihovoj sličnosti,  ove dvije tehnologije su vrlo različite u načinu na koji oni pokazuju sliku gledatelju.
Plazma tehnologija se sastoji od stotina tisuća individualnih piksel ćelija koje omogućuju električnim impulsima (koji proizlaze iz elektroda) da uzbuđuju rijedak prirodni plin obično xenon i neon tjerajući ih  time da sjaje i proizvode svjetlo. To svjetlo osvjetljava crvene, zelene, plave boje  (fosfora) koje se nalaze  ćelijama. Svaki piksel (ćelija) je u suštini pojedina mikroskopska fluorescentna žarulja, prima instrukcije od softvera te na taj način prikazuje sliku. Pogledajte vrlo pažljivo u plazma TV i možete zaista vidjeti pojedine piksele( ćelije) obojene u crvene, zelene, i plave trake. Također možete vidjeti crna rebra koja  ih odjeljuju.
Bilo rasprostranjene flat-panel zaslona, odnosno smješteno u srcu projektora, svi LCD displeji dolaze iz iste tehnološke pozadine. Matrica tankog  film tranzistora (TFTs) opskrbljuju naponom stanice punjene tekućim kristalima u sendviču između dva stakla. Kad je kroz njih puštena struja kristali se okreću prema određenom stupnju da bi filtrirali bijelu svjetlost koja se generira iza ekrana.  LCD monitori reproduciraju boje kroz proces oduzimanja: oni blokiraju određene boje valne duljine od spektara bijele svjetlosti te tako propuštaju  samo pravu boju. I, taj intenzitet svjetlosti dozvoljenom da prođe kroz taj tekući kristal omogućuje LCD televizoru  prikaz slike pune boja.
LED televizori su novi oblik LCD televizija. LED panel na TV-u je još uvijek LCD TV i još uvje koriste kristale da bi prikazali sliku. Pozadinsko osvjetljenje je jedina  razlika  između .



KVALITETA SLIKE

 Plasma tehnologija je postigla vrlo visok omjer kontrasta, mjera od najcrnije crne u odnosu na najbjelije bijele. Mnogi proizvođači plazma zaslona hvale se omjerom kontrasta od 40,000:1 no ove su brojke veoma daleko od stvarnosti.  Plazma ekrani postižu takave impresivne razine  crne boje pomoću internih algoritama koji blokiraju napon pojedinim piksela da bi prikazali piksel  crnim. Iako ovo može ograničiti plazma televizijama sivo skaliranje. Plazma TV koristi najveću snagu kada proizvodi bijelu boju.
LCD displeji imaju visok kontrast tako što električni naboji pokreću tekuće kristale koji onda blokiraju svijtlost pa stoga područja ekrana ostaju crna.  Za razliku od plazmi, LCD televizori koristite najviše snage kada se prikazuje jako tamna ili crna slika. Ovo je težak proces, a unatoč nedavnim poboljšanjima u LCD tehnologiji, samo najbolji LCD televizori su uspjele doći blizu plazma tehnologije u omjer kontrasta. Jedina  trajna a mana za LCD su osi gledanja. Tj. Gledanjem pod većim kutem slika se potpuno izobličiili izgubi boju.

Pobjednik: Plazma ali samo skuplji modeli dok kod jeftinijih nema razlike i tu pobjeđuje LCD.

PRIKAZ BOJA

U plazma ekranima, svaki piksel sadrži crvene, zelene i plave elemenata, koji rade zajedno kako bi stvorili 16,77 milijuna boja. U onoj mjeri u kojoj svaki piksel sadrži sve elemente potrebne za izradu svake boje u spektru, boja je  točnije reproducirana sa plazma tehnologijom nego što je bila s drugim tehnologijama.  Iako zasićenje boje proizlazi iz dizajna  piksela plazma zasloni su izuzetan, LCD tehnologije gotovo je uhvatila  plazmu nespremnu  u točnosti  skaliranje sive boje.  Danas, SMPTE koordinate boja u gornjem razredu plazma ekrana i dalje pobjeđuju one u LCD-u.
LCD  televizori reproduciraju boje manipuliranjem svjetlosnim valovima  i oduzimanjem boje od bijele svjetlosti. To je inherentno težak  predložak za održavanje boje i točnost rezonanca - kojima većina LCD televizora upravljanje prilično dobro.  LCD-i međutim, proizvode obično svjetlije slike. Zelena ponekad izgledaja prenaglašeno a crna može izgledati malo toplo, no to ponajviše ovisi o izradi panela,  ali u sobi s mnogo ambijentalnog osvjetljenja   LCD i će uvjek biti bolji izbor.

Pobjednik: Plazma, ali ovisi o osvjetljenju prostorije. Plazma će prevagnuti u tamnoj prostoriji dok će LCD biti bolji u osvjetljenoj prostoriji, iako se sve manje vide razlike.

KUTOVI GLEDANJA

Proizvođači plazmi su napravili mnogo i vrlo su  blizu savršenom kutu gledanja od  180 stupnjeva, što je maksimum  koji je moguće  dobiti. To duguju činjenici da svaki piksel proizvodi vlastitu svjetlost, nego nego da se svjetlost širi preko ekrana iz jednog središnjeg izvora. Dakle, svaki piksel je lako vidljiv jer je njegov sjaj u skladu sa svim drugim piksela na ekranu. Jedno područje superiornost plazme je kut kad gledate tamne sadržaje gdje plazma izgubi veomamalo boje, dok LCD izgubi razinu crnog intenzitet / kontrasta kako se kut  osi povećava. To se obično događa nakon što je prijeđeno  45 stupnjeva od centra.

LCD TV proizvođači su učinili puno na poboljšanju svojih kutova gledanja. Podloga materijala i novije generacije modela LCD poput  Sharpa i Sonya su pomogli da proširiti kutove gledanja, iako oni još uvijek imaju neke osnove pokriti prije hvatanja s plazmama. Očekujte da najbolji LCD-i imaju kut gledanja oko 120 stupanjeva.

Pobjednik: Plazma

DUGOTRAJNOST

Proizvođači  LCD-a tvrde da njihov posljednji ekrani traju u prosjeku, 60.000 sati. U stvari, LCD TV-i će trajati dok radi pozadinsko osvjetljenje. Budući da ovo nije ništa više od svjetlosti koja prolazi kroz tekuće kristale, malo je vjerovatno da će se to istrošiti u LCD TV-u, osim pozadinskog osvjetljenja. Međutim, jedna neugodna malo poznata činjenica o LCD tehnologiji  je da kao fluorescentno osvjetljenje kroz godine može malo promijeniti. Kada se to dogodi bijeli balans cijelog LCD TV-a će biti uništen  i korisnik će morati ponovno kalibrirati TV.  LED osvjetljeni LCD monitori pružaju duži trajanje stabilnosti, uz malo ili nimalo degradacije u bijeloj boji tijekom vremena.
Plazma TV-i, s druge strane, koristi male električne struje koje pobuđuju kombinacije plemenitih plinova (tj., argon, neon, xenon), koji sjaje crveno, plavo, i / ili zelene. To je u biti aktivan fenomen, tako da fosforni elemenati u plazmama blijede tijekom vremena. Mnogi proizvođači tvrde da će izđržati 60.000 sati bez promjena.

Pobjednik: Proizvođači i plazmi i LCD-a tvrde da danas TV-i mogi izdržati do 100 000 sati rada. Po 8 sati dnevno to su 34 godine rada. Da nam je znati odakle ozvlače te podatke.
PROIZVODNI TROŠKOVI I VELIČINA

SvA televizijskA mjerenja su navedeni u inčima i za mjerenje dijagonale ekrana od ugla do ugla - ne uključujući okvir.
I plazma i LCD televizori postaju sve dostupniji  u većim veličinama iako plazme još uvijek vode bitku u  veličini. Pioneer i LG proizvode  61" veličine plazme, a Panasonic  lako dostupan  65" model. Iako se ne uvozi u SAD-u još, Samsung je proizveo gigantski plazma ekran od 100 inča. Iako su takvi mamutski monitori skupi, oni pokazuju nitko ne mari o tome što bi se moglo očekivati s tako velikim zaslonima. Drugim riječima, čak i najveći plazma ekrani su pouzdani. Velike plazma zaslone će jesti struju  pokušajte 675 W za 65"zaslonu u usporediti  sa oko 330 vata za 42" plazmu.

Pobjednik: Mala prednost ide plazmi. Iako su troškovi obiju tehnologija pale plazma je uvjek korak ispred što se tiće same veličine.


Nema komentara:

Objavi komentar