Translate

ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Razlike između LCD panela

Evo jedne teme da objasnim razlike između matrica odnosno panela kako bi znali odabrati svoj televizor.

IPS Paneli
Za S-IPS i H-IPS panele se smatra da su općenito najbolja LCD tehnologija po kvaliteti slike, intezitetu boje i vidnom kutu ali to ima i svoju cijenu.
Oni odgovaraju grafičkim dizanjerima koji rade sa programima gdje treba točnost i reprodukcija boja. S-IPS matrice nude najbolji vidni kut od svih LCD tehnologija sa širokim kutom čak do 178°.

Prije su IPS paneli imali odaziv veći od 6ms pa su igrači često odabirali TN matricu zbog ghosting efekta, no sada Panasonic i LG nude IPS panele i sa 2-4 milisekunde.

S-IPS paneli se mogu prepoznati po slaboj nijansi ljubičaste boje na crnim trakama kad se gleda iz šireg kuta.
Neki proizvođači su počeli koristiti te panele za televizore više klase, no Panasonic i LG nude S-IPS matricu u nekim jeftinijim modelima poput S20E serije kod Panasonica te LD650 kod LG-a (cijena im je oko 4500 kn).

H-IPS matrice su novija varijanta S-IPS matrica pa imaju drukčiju strukturu piksela koja poboljšava omjer kontrasta i "točkice" manje veličine pa tako poboljšavaju kvalitetu slike i cijenu dakako.
LED Osvjetljenje (Edge LED i Dynamic RGB LED)
LED paneli koriste pozadinsko osvjetljenje pomoću led dioda. One dosta smanjuju potrošnju a nude puno veći kontrast boja. Ti paneli mogu doći u dva oblika : RGB dinamičan LED i Edge LED.


RGB Dynamic LED
Ovo je vrsta dioda kad su LED diode smještene iza panela. Ova metoda omogućuje da se pozadinsko zatamnjenje pojavljuje u specifičnim mjestima na ekranu. Zato su s tom medotom crne, bijele i sive boje realnije te se prikazuju sa mnogo većim kontrastom od Edge LED-a.


Edge LED
Ovo je metoda koja omogućava da televizori budu puno tanji nego inače, no ne znači da je i bolja (takvu tehnologiju koristi Samsung). Svjetlo je "raspršeno" po ekranu pomoću posebne ploče koja stvara jedinstven raspon boja preko cijelog zaslona.

Edge LED je ljepša odnosno tanja metoda izrade LED televizora ali je lošija pri prikazu tamnih boja po sredini ekrana jer su diode smještene uz rub ekrana.





OLED
OLED zasloni se daleko razlikuju od LCD LED zaslona po kvaliteti.
Kratica stoji za Organic Light Emitting Diode, a radi se o organskom materijalu napravljenom od superlaganih karbonskih vlakana. OLED zaslonima nije potrebno dodatno osvjetljenje kao LCD-ima, i time su bolji, štedljiviji, puno tanji, ali i skuplji.


Ono što ih odlikuje jest da ne osvjetljavaju crnu boju i time dobivate najdublje i najvjernije crne tonove odnosno crna je jednostavno - crna.

Osvjetljenje dobiva tako što karbonska vlakna emitiraju svjetlost čim se kroz njih pusti električna struja. Jedna svjetlosna ćelija je jedan piksel.

Prilikom razvijanja ove tehnologije je bilo problema s kalibracijom boja. Svaka svjetlosna ćelija ima tri različite boje (Red Green Blue - RGB), a njihovim miješanjem se dobiva bijela svjetlost.
Proizvođači nisu mogli kalibracijom izvući maksimum od ove tri boje, no LG je prvi riješio problem dodavajući bijeli piksel uz svaku ćeliju i novu tehnologiju "Color Refiner".


Prvi OLED ekrani su bili tanki 4mm, no mobilni uređaji su zahtijevali tanje ekrane. Time su razvili AMOLED, odnosno OLED ekrane koji imaju aktivan sloj na sebi i dodavajući posebno razvijeni TFT (thin-film transistor) za svaki piksel.
Zbog TFT-a koji je ključan za AMOLED, postoje sitne razlike u kvaliteti slike u odnosu na OLED, no samo što se tiče vidnih kuteva. Veliku ulogu igra i dodatna matrica, a Samsung je duže vrijeme koristio zrnati PenTile. Na Galaxy Note II je izašla sRGB matrica koja je dosad najbolja za AMOLED ekrane.

Nema komentara:

Objavi komentar