Translate

srijeda, 3. prosinca 2014.

Samsung UE32D6000-Recenzija


Kakvi su dakle, novi Samsung televizori ? Je li Smart TV samo još jedna, više ili manje bitna kratica u nizu ili razlog za kupnju nove D serije televizora?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi Samsung  iz nove SmartTV D6000 serije stigao je na test  u najmanjoj, 32“ dijagonali.  Premium televizor s izvrsnom Smart TV platformom donosi evolucijska poboljšanja u odnosu na prošlogodišnju C seriju…

Opremljenost, izrada, mogućnosti


Razmaženi kakvi jesmo, nije loše prisjetiti se  kakvi su bili televizori prije ne baš mnogo godina. Primjerice, top model Panasonic plazme  od opreme ima – utor za kartice s kojeg možete gledati fotografije. Kao da danas kupujete auto pa vam u opremi navedu radijalne gume…


Samsung nije izumio toplu vodu, na tom principu Apple i ostali smartphone uređaji distribuiraju aplikacije već godinama no trenutno samo Samsung nudi tu funkcionalnost na televizoru. Drugim riječima, već danas imate na raspolaganju solidan broj besplatnih i komercijalnih aplikacija pisanih upravo za Samsung Smart TV televizore, koji raste svakim danom.
Rado bi smo vidjeli još i USB snimanje, te web browser koji dolaze u skupljim modelima D6000 serije.

Smart TV platformu nalazit ćemo u gornjoj klasi LED LCD televizora, od serije D5500 naviše te u plazmama serije D6000, D7000 i D8000. Trenutno, Samsung je otišao najdalje sa Smart TV opcijama – nitko ne nudi više mogućnosti. Možemo slobodno ustvrditi da samostojeći media playeri i HTPC računala polako, ali sigurno gube smisao…
Kvaliteta izrade – unazad par godina Samsung je poznat po škripavosti. Čast izuzecima (top modeli), no Samsunzi niže i srednje klase bili su pomalo jeftino izrađeni – gdje god ste ga stisnuli tijekom postavljanja, plastika se uvijala i škripala. Iako to nema nikakva utjecaja u praktičnom radu, definitivno ne ulijeva povjerenje u kvalitetu samog uređaja.
Stoga sa zadovoljstvom možemo pohvaliti D6000, koji je napravio velik korak unaprijed po tom pitanju. Plastika se ne uvija i ne škripi, pozadina je napravljena od lima a stalak je stakleni – baš kao što i očekujemo od premium televizora. Dizajn je klasično elegantan, kućište je tanko, ali revolucija u širini ruba (5mm) rezervirana je za skuplje modele.
Također, želite li gledati 3D sliku morat ćete doplatiti za 3D naočale jer iste nisu u cijeni uređaja.

Kvaliteta 2D slike i zvuka


Tanki Samsungovi televizori sinonom su za tanašni zvuk. Naravno, fiziku je nemoguće pobijediti: mali i plitki zvučnici nikada neće dati mnogo basa, no raduje što D600 donosi pomak nabolje u odnosu na prethodnika (C6000). Zapravo, zvuk je sada prosječan, dovoljan za većinu korisnika pa nemamo čemu prigovarati. A to je dobro, još jedan minus je uklonjen.
Procesiranje SD signala kod Samsunga je izvrsno. Iako nismo uočili neki bitan pomak nabolje, to nije loše jer su već i prošlogodišnji modeli bili na visokom nivou.
Samsung preferira nešto mekšu, ali čistu sliku bez previše artefakata i uz dovoljno detaljaSkaliranje je izvrsno, DVD i 720p filmovi izgledaju detaljno, SD program također no uz rijetko, ali ponekad ipak primjetno nepravilno dekodiranje interlaced signala. To se vidi na ponekim nazubljenim rubovima, no prilično rijetko i nije previše zamjetno.
Također, kod gledanja SD programa smanjite oštrinu jer je po defaultu previsoka.
Testirani UE32D6000 je imao S-PVA matricu, pa slijedno tome izvrstan kontrast i dubinu crne koja je na razini boljih plazma televizora. Vidljivi kut je dobar, kad pretjerate slika blijedi no neželjene kolorizacije (primjerice, IPS paneli vuku na ljubičasto) nema.
Brzina odziva je izvrsna, kao i homogenost – mrljavost ekrana je praktično nevidljiva.

Kvaliteta 3D slike


Naočale nismo dobili s testnim televizorom, no vidjeli smo kako radi 3D na drugim Samsung D televizorima. Ukratko; izvrsno. Crosstalk više nije tema razgovora, boje i kontrast su vjerniji, svjetlina je bolja od 3D plazmi (bolja slika po danu) a naočale su manje, te nam se čini da i manje zatamnjuju i titraju. Zahvaljujući novom (Bluetooth) načinu sinkronizacije s televizorom, interferencije nema pa time niti superiritantnog titranja i ispadanja iz takta što se znalo dogoditi na prošlogodišnjim modelima.

Samsung D6000 je evolucija dobrog C6000 modela. Kontrast je sada još bolji (dublja crna!), 3D je jako napredovao a Smart TV je jedinstven na tržištu – radi se o vrlo zabavnoj i upotrebljivoj platformi. Želite li premium TV malih dimenzija, D6000 je vrlo dobar odabir i krajnji cjenovni domet koji možemo (uvjetno) preporučiti. Više od toga je jednostavno previše, za 32“ TV…

Specifikacije Samsung UE32D6000

  • Ekran: S-PVA, aktivni 3D, EDGE LED, 1920 x 1080, 32″ (81 cm)
  • Kontrast: mega kontrast
  • 100 Hz Clear Motion Rate
  • Zvučnici: 2 x 10 W
  • Ostalo: Smart TV, USB HD Media player, WiFi Ready, DLNA, Internet servisi, web browser




Nema komentara:

Objavi komentar