Translate

utorak, 2. prosinca 2014.

Recenzija: Toshiba 50L7335DG (L7 serija) 3D LED LCD Smart TV- 2. Dio

Kvaliteta slike (Picture Quality)






















Još od 2011. godine Toshiba nastoji približiti izvornu kvalitetu holivudskih filmova na svojim televizorima, što je realizirana putem specijaliziranih Hollywood predložaka koji krase i ovaj model. Naglasak Toshiba postavlja na prirodnost prikaza, uz minimalno procesiranja i maksimalan doživljaj originalnih boja i takta filma, bez efekta sapunice, pojačanog pooštravanja i raspona boja van propisanih normi. Model L7 serije smo tako najviše gledali u Hollywood predlošcima – Day inačici s povećanom svjetlinom za dnevno gledanje, Night za noćno, te Pro u kojem smo putem kalibracije sva odstupanja sveli na minimalne, gotovo neprimjetne vrijednosti.
Kvalitetno skaliranje sadržaja bilo je vrlo brzo vidljivo nakon što smo gledali TV program putem DVB-T prijama. Boje su bile čiste, pravilno zasićene, a zamućenja minimalna. Redukcija šuma na ovom modelu je učinkovita, tako da su starije snimke izgledale mirnije i čišće, dok smo kod filmova isključili ovu opciju kako bismo vidjeli optičku karakteristiku filmske trake. Resolution+ je također već poznata funkcija koja cjelokupan kadar čini oštrijim, što je zgodno za kvalitetne izvore standardne rezolucije, a može se koristiti i kod HD sadržaja. Efekt koji se dobiva kod Full HD sadržaja je blizak HDR-u, odnosno hiperrealističnim, plastičnim fotografijama gdje su bridovi jako izraženi, a plohe djeluju kao da su prekrivene tankim slojem prozirnog leda. Kod manje kvalitetnih izvora SD signala Resolution+ je dodatno naglašavao nesavršenosti digitalnog signala, te smo ga radije držali isključenim, baš kao i zasebnu opciju Oštrina.











Kroz testne diskve je L7335 prošao bez većih poteškoća, pravilno prepoznavajući najčešće kadence isprepletenog signala i prikazivajući ih bez efekta valovitih šara ili trzanja. Ono što smo uočili kako je za pojedine kadence, posebice 1080i 2:2, potrebno dosta vremena da bi ju procesor prepoznao i u prvom trenu se mogu prikazivati s gore spomenutim nesavršenostima. Isto tako, potrebno je aktivirati funkciju ClearScan na barem Standard opciji kako bi se kadence mogle pravilno prikazivati – u slučaju da je funkcija isključena niti jedna kadenca se nije pravilno prikazivala.
Iako je u testovima TV pokazao stanovite artefakte kod dinamičnih linija koje se u mreži pomiču po ekranu, kod filmova i serija nismo uočili takve probleme, baš kao što nam 650 linija od njih ukupno 1080 nije ograničavalo da uživamo u sadržajima, posebno onim filmskim. Samim time za gledanje 2D sadržaja ovaj televizor možemo preporučiti.
Dobra ujednačenost slike i kontrast rezultirali su solidnim prikazom u potpuno zamračenoj sobi, te je uz isključeno dinamičko pozadinsko osvjetljenje sadržaj bio dobrog kontrasta i dinamike. U slučaju aktiviranja dinamičkog pozadinskog osvjetljenja svjetlina zaslona je varirala ovisno o količini svjetlosti u slici, što rezultira skokovima u svjetlini koji negativno utječu na iskustvo gledanja. Naša preporuka jest držati ovu opciju isključenom.
Kod dnevnog gledanja smo bili zadovoljni dinamikom slike i dobro kontroliranim refleksijama svjetlosti. Mali problem smo vidjeli u samom panelu, a koji je na sebi reflektirao trag izvora svjetlost sa stropa. Sukladno tome za najbolji rezultat smo morali ugasiti taj izvor svjetlosti i koristiti neki drugi.











Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Toshibina L7 serija je opremljena s dva 10-vatna zvučnika s pogledom prema podlozi, a za čiju kontrolu se brine Audyssey tehnologija. Tehnologija za koju je većina najvjerojatnije čula u kontekstu A/V pojačala, koristi se na Toshiba, Sanyo i Insignia televizorima kako bi pružila dinamičniji zvuk iz malih zvučnika smještenih u skučena kućišta s pogledom koji nije usmjeren prema slušatelju. Kako se navodi na službenoj stranici, Toshiba je tijekom razvoja koristila Audyssey tehnologiju za provođenje različitih kalibracijskih i optimizacijskih procedura na svojim televizorima. Sustav za mjerenje je koristio nekoliko stotina mjernih točaka kako bi ispravio zvuk i optimirao ga za balansiranu reprodukciju i očito bolji zvuk.

Zaključak

  • solidna kvaliteta slike u tvorničkim predlošcima
  • dobar kontrast slike i crna boja
  • Hollywood predlošci za dnevno i noćno gledanje
  • dobro srednjetonsko područje iz ugrađenih zvučnika
  • oštra slika bez uvođenja efekta sapunice
  • dobra podrška za multimedijalne formate
  • aktivni 3D prikaza pune HD razlučivosti
  • ugrađen Wi-Fi, MHL, Miracast i ostale aktualne tehnologije
  • mala potrošnja energije
  • spori izbornici
  • klimav stalak ne ulijeva povjerenje
  • ograničena Smart TV platforma za našu regiju s malim brojem aplikacija
  • USB multimedijalni reproduktor ne prikazuje dijakritičke znakove u titlovima
  • konfuzne kontrole otežavaju proces kalibracije
  • crna boja postaje plava i kontrast slabi kod gledanja iz kuta
  • automatska kalibracija moguća samo uz posebno dobavljivu opremu visoke cijene

Nema komentara:

Objavi komentar