Translate

utorak, 2. prosinca 2014.

Samsung UE40F6800 (F6800 serija) 3D LED LCD Smart TV Recenzija


























Dostupan u veličinama od 40″, 46″ i 55″, F6800 predstavlja najbolji model serije 6, opremljen svim aktualnim značajkama među kojima izdvajamo Smart Hub platformu najnovije generacije, dvojezgreni procesor za glatko izvođenje animiranih izbornika i aplikacija, 3D HyperReal Engine procesor potpomognut s 400 Hz (CMR) osvježavanjem zaslona, te na kraju inovativni “window” dizajn kod kojeg se posebno ističe jedinstveno oblikovani stolni stalak (tzv. “branch design”).
Samsungov F6800 LCD televizor će se definitivno isticati na polici trgovina svojim jedinstveno oblikovanim stalkom i (pre)širokim prozirnim okvirom koji proizvođač opisuje kao “dizajn oblika prozora”. Doista, kada bismo nekako mogli skinuti prozirni dio okvira, ostao bi nam okvir širine svega 0.8 cm, dok ovako u kompletu ukupna širina iznosi 3.2 cm. Prozirni okvir je širi bočno nego s gornje i donje strane uz konstantnu debljinu od cca. 0.8 cm. Kakav bio da bio, okvir omeđuje ono što nas na kraju ipak najviše zanima, a to je u ovom slučaju LCD zaslon s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, mat površine koja dobro podnosi refleksije svjetlosti. S obzirom na to da je jedna od bitnijih prednosti LCD-a pred plazmama bolji ukupni dojam slike pri gledanju u jako osvijetljenom prostoru, mat finiš je mnogo bolja opcija od onog sjajnog (glossy) u borbi protiv refleksija koje mogu prekriti veći dio ekrana.
















Da je dizajn stalka postao važna stavka u ukupnom dojmu svakog modernog televizora već je duže vrijeme poznato, sve otkako su proizvođači okvire oko zaslona uspjeli smanjiti na dimenzije manje od jednog centimetra. Samsung je jedan od proizvođača čiji televizori imaju jedinstveno oblikovane stalke i taj je trend prisutan već godinama, uz 2013. kao godinu većih stilskih promjena. Novi stalak je zapravo set od dva elementa koji izgledaju kao stilizirano slovo Y, a montiraju se uz sam rub televizora, simetrično udaljeni od njegove sredine. Srebrni elementi što izlaze dijagonalno u odnosu na ravninu televizora svojim minimalnim dimenzijama i kontaktnom površinom na podlogu djeluju profinjeno i ne asociraju na veliku masu televizora, što je potpuno točno obzirom da je ukupna masa sa stalkom nešto veća od 9 kilograma. Osim elegantnog izgleda, oba elementa stalka se vrlo jednostavno pričvrste na bočnu stranu televizora i zatim pokriju plastičnim navlakama kako se vijci ne bi vidjeli i televizor izgledao uredno iz svakog kuta.




















Dubina televizora je ujednačena i iznosi oko 4.5 cm. Materijali pozadine su plastika i metal male debljine. Fizičke tipke za kontrolu bez daljinskog upravljača su zamijenjene navigacijskim strelicama s tipkom za potvrdu u sredini, a kada se pritisnu na ekranu se pojavljuju upute za navigaciju, što olakšava korištenje.
Priključci su postavljeni u dvije orijentacije, uz tri HDMI priključka smještena sa strane i jednim na poleđini. SCART, izlaz za slušalice i komponentni/kompozitni ulazi su također prisutni, kao i digitalni optički audio izlaz. Uz antenski, tu je i satelitski priključak, kao i 3 USB sučelja. Do Commmon Interface sučelja je malo kompliciranije doći jer se krije iza naljepnice i plastičnog poklopca.

















Daljinski upravljač (Remote Control)

Daljinski upravljač je doživio značajnije promjene u korist lakše interakcije s raznim internet aplikacijama koje ovaj model nudi, tako da njegovim centralnim dijelom dominira površina osjetljiva na dodir, uz bitno manji broj fizičkih tipki. Među tipkama nalazimo samo one najnužnije, dok su sve ostale funkcije dostupne kroz virtualni daljinski upravljač koji se na ekranu prikaže nakon pritiska na tipku “More”.  Sve fizičke tipke nisu klasičnog kvadratičnog oblika već predstavljaju ikone koje su izvučene iznad ravne površine, tako da ih i u mraku korisnik može dodirom prepoznati. Uz 16 fizičkih tipki na gornjoj površini, sa strane je proizvođač postavio tipku za gašenje zvuka, tj. “Mute”.  Kada već spominjemo zvuk, pri vrhu daljinskog upravljača nalazi se maleni mikrofon i pripadajuća tipka “Voice” koja dok se drži aktivira govorne naredbe, a koje se ispisuju na zaslonu televizora.




















Nema komentara:

Objavi komentar