Translate

srijeda, 3. prosinca 2014.

Best Buy Televizori 2014.

Koji televizor kupiti? Koji je najisplativiji, je li best buy 32″, 40″ ili 46″? Isplati li se možda plazma, ili ipak radije LED LCD? Kupiti sad, ili čekati na proljeće nove modele? Pogledajte našu top listu, svojevrstan vodič za kupnju najboljih i najisplativijih televizora.
Ovakva pitanja su uvjerljivo najčešći upiti čitatelja na forumu, dobivamo ih nekoliko dnevno. Kraj godine je dobro vrijeme da podvučemo crtu. Televizore smo dobro upoznali, velika većina akcija je u tijeku a ovdje navedeni televizori će zasigurno ostati best buy i za prvi dio 2014. godine.
Naravno, svi želimo najviše za naš teško stečeni novac. No, problem je što imamo različite kriterije, a posebna priča su akcije koje samo koji dan nakon objave ovog članka mogu okrenuti stvari naglavačke. A ponekad su akcije zaista nevjerojatne. Primjerice, Sonyev top model 46″ dijagonale, Sony KDL-46W905 – trenutno možda i najbolji LED LCD na tržištu.
Stoga ćemo se više osvrnuti na karakteristike televizora po pojedinim klasama, njihovim prednostima i nedostacima. Navest ćemo nekoliko isplativih modela, a koji je best buy zapravo određuje trenutna akcija – cijene svakako provjerite prije kupnje.
Kako kupiti televizor, da ne potrošite previše i da budete zadovoljni? Univerzalan savjet je da ne kupujete najjeftinije, te da ne štedite previše. Zašto? Televizor ćete gledati vjerojatno desetak godina, nije to mobitel da se mijenja svake dvije godine. Ako kupite TV koji vam ne odgovara zbog bilo kojeg razloga, a sve zbog uštede od nekoliko stotina kuna, sjetit ćete se toga svaki puta kad ga upalite.
S druge strane, praksa pokazuje da kupnjom srednje klase televizora dobivate kvalitetu slike usporedivu s najskupljim modelima, po upola nižoj cijeni. To je isplativo, posebice ako ste spremni na male ustupke u dizajni u opremi.
Isto tako, kupujete li 32″ LED TV, nije isplativo kupiti top modele jer praktične razlike u kvaliteti slike, koje su vidljive na većim dijagonalama, ne postoje. Srećom, to su uvidjeli i proizvođači pa se top modeli televizora ne proizvode s dijagonalom manjom od 40″ ili 46″.
I u konačnici, najvažnije pitanja su: s koje daljine gledate TV, koji sadržaj, zanima li vas Smart TV te koliko novaca imate na raspolaganju. Nije isto gledate li pretežno FullHD sadržaj, ili naš SD TV program, te gledate li televizor s dva ili četiri metra daljine.

Best buy 32″ LED TV

Best Buy 32″ LED TV za gledanje SD programa: Samsung UE-32F4500
Samsung UE-32F4510
Iiako ima samo HD rezoluciju (1366 x 768) to nije nedostatak na 32″ i kod gledanja SD programa. Kvaliteta slike je općenito dobra, a po osobinama ovo je jedinstveni TV u Samsungovoj ponudi: nema 100 Hz i jeftin je, no ima Smart TV platformu i dizajn premium modela, posebice kad je u bijeloj boji.
Best Buy 32″ LED TV: Sony KDL-32W650
Sony KDL 40W650
Sony oduvijek radi dobre televizore, no oduvijek to i zna dobro naplatiti. Danas to ne vrijedi, barem drugi dio – ovaj TV izvrsnog kontrasta i kvalitete procesiranja (ponajbolji interpolacijski procesor), FullHD rezolucije i atraktivnog dizajna kvalitetom slike je u visokoj klasi, a cijenom u niskoj – samo 3.199 kuna! Jedini nedostatak: Smart TV platforma je osrednja. Ako nju ubacimo u računicu, best buy TV je skuplji  Samsung UE32F6400. Alternative: LG 32LA640Philips 32PFL5008
Općenito, 32″ je OK za SD TV ako gledate s do 3 m, ako gledate HD sliku nećete vidjeti kompletno bogatstvo detalja na više od 2 m razdaljine…

Best buy 39″ LED TV

Do sada ste kupnjom 40″ Sony ili Samsunga znali da dobivate premium LED LCD S-PVA panel po dobroj cijeni, no pojavila se i nova 39″ klasa, koja kod svih proizvođača – pa i onih tradicionalno naklonjenih IPS panelima (LG, Panasonic) koriste MVA matricu, koja ima dobar kontrast kao i S-PVA, ali nešto uži vidljivi kut. Zanimljivo je da zbog matrice jeftini 39″ LG ima 3x viši kontrast od top modela tvrtke. S obzirom da svi proizvođači koriste istu matricu, istog proizvođača, razlike se svode na cijenu, dizajn i procesiranje slike. Panasonic je odradio vrhunski posao, poboljšali su Smart TV platformu ali Samsung nije lošiji, a ima bolji Smart TV i 5 godina jamstva. LG ima nešto slabije procesiranje SD slike, ali pravi 100 Hz interpolacijski procesor, 3D te također izvrstan Smart TV. S obzirom na trenutne cijene:
Best Buy 39″ LED TV: Samsung UE-39F5500
Samsung UE-39F5500
S izvrsnom Smart TV platformom, vrlo dobrim procesiranjem slike te s primamljivim 5 godišnjim jamstvom koje je prevagnulo za prvo mjesto u klasi. Alternativa je LG 39LA620 – izvrstan allrounder kojeg smeta tek ukoliko ga gledate iskosa jer već pod 20-ak stupnjeva slika blijedi, no to vrijedi za sve 39″ televizore na tržištu. LG ima dobar dizajn, izvrsnu Smart TV platformu i 100 Hz interpolacijski procesor – da ima isto jamstvo kao Samsung, pobijedio bi. Dobar je odabir i Panasonic TX-L39E6E, s ponajboljim procesorom slike (skaliranje SD signala).

Best buy 40″/42″ TV

Dobri, stari S-PVA panel, već godinama je broj jedan za filmofile i dominantan u klasi 40″. No više je bolje, dodatnih 2″ čine klasu 42″ popularnom pa su svi ponudili svoje modele i s većim panelima. Ipak, zbog boljih karakteristika preporučamo kupnju 40″ modela Samsung i Sony televizora, koji u pravilu nude prvenstveno bolji vidljivi kut od 42″ braće. Ne zaboravimo, s 42″ kreću i prve plazme gdje jedino Panasonic nudi FullHD modele. Tj, nudio je, jer će ih ovih dana prestati proizvoditi… Ako vas ne smetaju nedostaci plazma panela, dobra su kupnja. Ovdje vrijedi isto kao i za 32″ klasu – najbolji omjer cijene (oko 4.400 kn) i performansi nude Samsung UE-40F6400 i Sony KDL-40W650, no zbog Smart TV-a i razlike u cijeni u korist Samsunga (jeftiniji je 100 kn) isti odnosi titulu:
Best buy 40″ LED TV: Samsung UE-40F6400
samsung 46f6400
Nije li vam dovoljno 102 cm dijagonale, pogledajte ponudu 42″ televizora. Ovdje imamo više zanimljivih modela, od plazmi do LG-a i Philipsa s IPS panelima i pasivnom 3D slikom, uz Philipsovu specijalnost – Ambilight. Zbog toga, i zbog vrlo dobre cijene, best buy u klasi:
Best buy 42″ LED TV: Philips 42PFL5008
philips 42pfl5008
Ambilight je super, IPS panel ima široki vidljivi kut, pasivni 3D je vrlo ugodan, interpolacijski procesor radi OK a cijena je niža od konkurenata, pa i od LG-a čiji panel koristi Philips – stoga možemo zažmiriti na loš Smart TV i osrednji kontrast (bolja IPS-a).
Alternativa: LG 42LA660SPanasonic TX-L42ET50EPanasonic TX-P42ST60, Panasonic TX-P42GT60Sony KDL-42W650Samsung UE-42F6400

Best buy 46″/47″ LED TV

U ovoj klasi ćemo dotaknuti i skuplje, premium modele, koji ponekad imaju posebno dobre akcijske cijene. Vrijedi slično pravilo kao i kod 40″/42″ – 46″ su MVA i S-PVA paneli, dok su 47″ u pravilu IPS. Ovdje ćemo napomenuti, da ovako veliki TV ne bi trebao biti bez interpolacijskog procesora, iako takvi modeli mame vrlo dobrim cijenama (Sony R470, Samsung F5xxx),. ne nasjedajte na 100 Hz CMR ili sličnih: to je marketing, vama treba barem 200 Hz u specifikacijama; u suprotnom, vidjet ćete zamućenja u brzim scenama i trzanja koje inače izglađuje interpolacija. Naša favorit u klasi je:
Best buy 46″ LED TV: Samsung UE-46F6400

Što kupiti ukoliko želite potrošiti više? Tražite li TV među premium modelima, ovi su najisplativiji:
Najbolji 46″ LED TV: Sony KDL-46W905 i Samsung UE-46F8000
sony kdl 46w905
Izvrsno procesiranje; izvrstan interpolacijski procesor, izvrstan prikaz boja, izvrstan kontrast, izvrstan… da, Sony s Trilluminos LED osvjetljenjem može prikazati više boja od konkurenata, a uz to je i na super akciji, spomenutoj u uvodu, a dobijete i 32R470 za kuhinju ili spavaću sobu. Dovoljno za titulu najisplativijeg premium televizora.
Alternative: Samsung UE-46F8000, identične cijene u trgovinama, po webshopovima još povoljniji (no sve su navedene cijene u trgovinama…). Ne dolazi s 32″ poklonom, nema Trilluminos ali ima daleko bolju Smart TV platformu, i također vrhunsku kvalitetu slike. Stoga će mnogima biti prvi odabir, i neće pogriješiti…
Samsung UE46F8000
Preferirate li IPS panele, gledajte ponudu 47″ televizora, od kojih je naš favorit:
Best buy 47″ LED TV: LG 47LA640
lg 42la640s
S cijenom od oko 5.700 kn, dobivate izvrstan pasivni 3D, atraktivan dizajn, vrlo dobro procesiranje, interpolacijski procesor, izvrstan Smart TV te općenito dobru kvalitetu slike. Alternativa je Philips 47PFL5028 s istim panelom i Ambilightom ali je i gotovo  skuplji, te Panasonic 47ET60E koji ima najbolje procesiranje SD signala u klasi, novu Smart TV platformu (ipak lošiju od LG-a…).

Nema komentara:

Objavi komentar