Translate

ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

HD ili Full HD ? Znate li šta je jedno,a šta drugo?

High Definition (visoka rezolucija) omogućuje vam da u vlastitom domu uživate u vrhunskoj kvaliteti slike i zvuka.


Dok gledate filmove na Blu-ray Disc™ mediju, osjećat ćete se kao da ste u kinu. Jednako vrijedi i za priključivanje konzole PLAYSTATION®3, a likovi i scene oživljavaju na zaslonu.


High Definition TV uređaji imaju mnogo veću rezoluciju zahvaljujući kojoj daju nevjerojatno čistu i detaljnu sliku.

To je odlično, ali kako rade HD uređaji i što sve zapravo znače svi ti različiti logotipovi?



 


<><>
Što je veći broj piksela, to će rezolucija biti bolja, a slika će imati više detalja.

TV uređaji standardne rezolucije imaju 720 x 576 piksela ili 576 linija od 720 piksela.

High Definition TV zasloni imaju i mnogo veću rezoluciju, počevši od dvaput veće - 1280 x 720, pa sve do pet puta veće - 1920 x 1080, sukladno napretku tehnologije.

Znači, što više piksela, to je rezolucija bolja, a detalji na slikama izraženiji.

No, zbog čega još HD daje tako nevjerojatnu kvalitetu slike? Radi se orazlici između progresivnog i isprepletenog signala. Jednostavnije, radi se o načinu na koji je slika zapisuje i prikazuje na zaslonu.


Isprepleteni format: zaslon se puni u dvije faze
Kod isprepletenog formata, zaslon se puni u dvije faze: neparne, a zatim parne linije.

Iako je pokret tako brz da ga ljudsko oko teško može vidjeti, vjerojatno ste već primijetili "titranje".

Progresivni signal je napredniji, ispisuje sadržaj zaslona odjednom, što znači da sve detalje na ekranu vidite istovremeno.

Najuobičajeni HD formati su 720p, 1080i i 1080p. Ovi podaci odnose se na rezoluciju, koliko je ona detaljna te koji format zapisa koristi ("i" označuje isprepleteno, a "p" progresivno). 1080p je najnapredniji oblik visoke rezolucije.

Sad znate kako radi HD, a što je s dešifriranjem svih logotipova i tehničkih pojmova?


HD Ready ima minimalnu rezoluciju od 720 linija za prikaz sadržaja visoke rezolucije.

Podržava HD videoformate od 720p i 1080i, ali možda neće moći prikazati punu rezoluciju iz naprednijih izvora od 1080p.

Slika se može neznatno izobličiti, tako da neće biti savršena, ali još uvijek možete imati nevjerojatno kvalitetnu sliku uz Blu-ray Discs™ medije, nadograđene DVD-e i igre na konzoli PLAYSTATION®3.

Kako biste koristili ovaj logotip, TV mora imati široki zaslon i analognu komponentu, kao i HDMI™ vezu.



HD Ready 1080p ili "Full HD" je budućnost. Njegova rezolucija zadovoljava minimalne zahtjeve za HD Ready, a podržava i 1920 x 1080 piksela.

Prikazuje sadržaje od 1080i i od 1080p bez izobličenja, što znači da možete odabrati veći zaslon od onoga koji ima vaš sadašnji TV (čak i ako vaša soba nije baš velika).

Izraženiji detalji znače da možete sjediti bliže većem TV zaslonu, a da pri tome ne uočavate pojedinačne piksele, tako da možete u potpunosti uživati u novoj generaciji kućne zabave.

Povrh toga, logotip HD Ready 1080p jamči da se sadržaj može reproducirati pri 24 Hz (24 sličice u sekundi), kao i 50 Hz i 60 Hz (na primjer DVD).


<><>
Osim što zadovoljava sve zahtjeve za HD Ready, HDTV sadrži i digitalni tuner. To znači da možete primati i prikazivati HD sadržaj bez dodavanja zasebnog tunera.

HDTV 1080p jednak je HDTV-u, ali može prikazivati Full HD rezoluciju od 1920 x 1080, kao i sadržaj od 24p (tj. filmove naBlu-ray Disc™ mediju).



Sony Gold Full HD je način na koji vam pomažemo da uživate u HD svijetu u svom domu. Svi proizvodi imaju rezoluciju zaslona od 1080 linija.

To znači da TV možete povezati s kamkorderom Handycam®, fotoaparatom Cyber-shot, Blu-ray Disc™ uređajem za reprodukciju ili PS3™ konzolom za potpuni Full HD sustav. Potražite ovaj logotip i stvorite vlastiti High Definition doživljaj.


Nema komentara:

Objavi komentar