Translate

petak, 28. studenoga 2014.

HDMI kabeli – postoje li razlike?

Kako je 4. lipnja i najavljeno, dugo očekivani članak, oko kojeg se i prije objave lome koplja i sjekire, napokon je objavljen. Rezultati ovoga malog testa, kojim se samo započinje prava diskusija o kabelima i njihovoj kvaliteti, dani su u nastavku uz komentar dobivenih vrijednosti.
Ukratko o tehnici testiranja
Svi rezultati koji će biti predstavljeni u nastavku članka dobiveni su fotoaparatom Fuji Finepix S5800 koji je bio postavljen na udaljenost 1.5 m od TV zaslona Panasonic TX-32LX70P 32″. Za test su poslužila dva DVD playera – Pionner DV-490V i Quadro 933. Rezultati su dobiveni u prostoru koji je posjedovao jednako osvjetljenje u toku testiranja, a položaj TV ekrana i fotoaparata je tokom testiranja ostao nepromijenjen. DVD playeri su bili podešeni na upscale DVD razlučivosti na 1080i, osim ako nije drugačije navedeno. Kao testni materijal je poslužio originalni DVD Ratovi Zvijezda: Napad klonova, disk 1. Dobivene slike su uparene za lakšu usporedbu u razlučivosti 1600×600 piksela i nisu digitalno obrađivane. Postavke na DVD playerima su ostale na tvorničkim postavkama, dakle onima koje će krajnji kupac imati podešene nakon kupnje uređaja. Obje strane testiranih kabela su bile komprimiranim zrakom očišćene prije testiranja.
Važna napomena
Podatke koji slijede ne treba uzimati kao referentne, s obzirom da nisu provedene uz pomoć profesionalne opreme i u posebnim uvjetima. Rezultati su dobiveni u “kućnim” uvjetima, u kakvima će biti većina kupljenih HD-ready uređaja, no isti uvjeti možda neće vrijediti i u Vašem slučaju. Usporedne slike su dane kako bi na webu postojali takvi podaci, te kako bi se pokušao dati odgovor na pitanje mnogih “Postoje li razlike između HDMI kabela?”.

Nema komentara:

Objavi komentar