Translate

petak, 28. studenoga 2014.

Recenzija: Panasonic Smart Viera TX-L39E6E (E6 serija) 2D LCD Smart TV

PANASONIC TELEVIZOR TX-L39E6E
Prvi televizor iz 2013. godine koji testiramo jest Panasonicov 2D Smart TV model serije E6. Radi se o Full HD modelu dostupnom u rasponu dijagonala od 32 inča pa sve do 50 inča, opremljenom najnovijom inačicom Smart Viera platforme, ugrađenim DVB-T/C prijamnicima, te Wi-Fi sučeljem za jednostavnije povezivanje na internet. Uz navedeno, tu je DLNA 1.5 podrška, ugrađen internet pretraživač, te 100 Hz BLB osvježavanje slike. Je li Panasonic napokon osvježio svoju Smart TV platformu tako da bude funkcionalna i u korak s modernim trendovima, kakva je kvaliteta slike i što nam sve nudi ovaj model nesvakidašnje dijagonale od 39 inča.

 Specifikacije
ProizvođačPanasonic
ModelTX-L39E6E
Tehnologija prikazaLED LCD
Veličina ekrana39 inča / 98 cm
Energetska klasaA+
3D Ready/3DTVNe
Aktivni / polarizirajući 3D prikazN/A
Osvježavanje zaslona100 Hz BLB (backlight blinking)
Lokalno zatamnjenjene
RezolucijaFull HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka3
Optički/koaksijalni audio izlazDa/Ne
USB priključakDa (x2)
Ethernet/mrežni priključakDa
Wi-FiDa
PCMCIA/Common Interface utorDa
Utor za memorijske karticeNe
DVB-T/DVB-C/DVB-SDa/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264Da/Da
Dimenzije [mm]
  • bez postolja 879 x 519 x 49
  • s postoljem 879 x 573 x 217
Zemlja porijekla:Češka

Predstavljamo!!!!!!! Prvi pogled: Sony KDL-42W706B (W706) Full HD TV

Sony-BRAVIA-KDL42W706B
U našoj novoj kategoriji “Prvi pogled” donosimo video pregled novih televizora svih proizvođača, a s ciljem približavanja većeg broja modela koji zbog manjka vremena ne mogu biti detaljno testirani. Proizvođači u svoju ponudu uvrštavaju veliki broj televizora koji su po pitanju performansi i općeg dojma gotovo identični, a razlikovati se mogu po boji okvira, integraciji digitalnog satelitskog prijamnika itd. Upravo kroz ovakve priloge nam je cilj to približiti publici. Prvi video je na temu Sonyjevog televizora iz ovogodišnje serije W7, a koji se u odnosu na ranije testirani W705B razlikuje u boji okvira.

Specifikacije (specifications)


 Specifikacije
ProizvođačSony
ModelKDL-42W706B
Tehnologija prikazaLCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana42 inča / 106 cm
Energetska klasaA+ (69 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTVNe
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslonaMotionflow XR 200Hz
Lokalno zatamnjenjene, samo globalno zatamnjenje
RezolucijaFull HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka4
Optički/koaksijalni audio izlazDa/Ne
USB priključakDa (x2)
Ethernet/mrežni priključakDa
Wi-FiDa
PCMCIA/Common Interface utorDa
Utor za memorijske karticeNe
DVB-T/DVB-C/DVB-SDa/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264Da/Da
Zemlja porijekla:Slovačka

Da li ste uopće znali skaćenice u TV svijetu?

Skraćenice:

LCD - Liquid Crystal Display
OLED - Organic Light Emiting Diode
Full HD - rezolucija od 1920 piksela u 1080 linija, danas standard
HD Ready - rezolucija od 1366 piksela u 768 linija za LCD, odnosno 1024 x 768 za plazme, danas samo prisutna kod ulaznih modela i televizora malih dijagonala
CMR - Clear Motion Rate - Samsungovo mjerenje oštrine slike u dinamičnim kadrovima (što više - to je manje mutna slika)
lg-review-header

Zakrivljeni televizori

zasto-zakrivljeni-ekrani
Dizajn televizora posljednjih se godina značajno promijenio – okviri su postali tanji i elegantniji, kućišta sve manja, a postolja su postala su sve maštovitije oblikovana. Ipak, nešto je ostalo isto – ekrani modernih televizora bili su i ostali potpuno ravni. Televizori s ravnim ekranima 16:9 formata dominiraju tržištem, bez obzira pripadaju li niskoj, srednjoj ili visokoj klasi. No, situacija se je počela mijenjati prošle godine dolaskom prvih OLED televizora, a zatim ove godine i LCD televizora sa zakrivljenim ekranima.

Zašto zakrivljeni ekran?

Prvi proizvedeni televizori bili su oni crno-bijeli s katodnom cijevi. Kako se tehnologija poboljšavala, televizori razvili su se iz crno-bijelih u televizore u boji, a zatim ih analognih u digitalne. Nakon toga su uslijedili LCD i plazma televizori standardne i HD rezolucije, a u novije vrijeme Ultra HD, OLED te modeli zakrivljenih ekrana.
Zakrivljeni ekrani kao takvi nisu novost. Prvi zakrivljeni zaslon na svijetu bio je Cinerama koji se pojavio u New Yorku 1952. godine. Mnoga kazališta, uključujući Cinerama Dome u Hollywoodu počela su koristiti vodoravno zakrivljene zaslone kako bi riješila problem iskrivljene slike povezan s vrlo širokim formatima kao što je Cinemascope. Danas se zakrivljeni zasloni, odnosno platna mogu susresti u kino dvoranama, na neboderima i drugim vidljivim javnim površinama u svrhu prikazivanja reklama i obavijesti.
Prilikom projiciranja slika na potpuno ravni zaslon udaljenost koju svjetlost prelazi od izvorišne točke, npr. projektora, povećava se što je odredišna točka projiciranja udaljenija od sredine zaslona. To odstupanje u prijeđenoj udaljenosti rezultira fenomenom iskrivljenja koji se naziva efektom jastučića za pribadače, gdje se slika s lijeve i desne strane zaslona uvija prema unutra i okomito razvlači zbog čega cijela slika izgleda mutno. Zakrivljeni zasloni, međutim, omogućuju da udaljenost koju svjetlost treba prijeći do svih točaka na zaslonu bude manje ili više ista, a na taj se način uklanja efekt iskrivljene slike i postiže prirodniji doživljaj gledanja.
Uz veličinu ekrana, veliku rezoluciju i kvalitetnu reprodukciju boja, nijansi i detalja u slici, zakrivljenost ekrana je dodatno poboljšanje u svrhu postizanja većeg efekta uranjanja u sadržaj koji gledamo.
Zakrivljeni zasloni povećavaju gledateljevo vidno polje radi stvarnijeg doživljaja koje gledatelja uvlači dublje u scenu, a budući da je fokusirano područje zakrivljenog zaslona bliže gledatelju od onog na ravnom zaslonu, gledatelj doživljava i veći stereoskopski efekt. Veći stereoskopski efekt potpomognut Samsungovom Auto Depth Enhancer tehnologijom omogućuje da i bez 3D naočala gledatelj dobije percepciju prostora i dubinu kadra.
samsung-hu8500-design
Samsungov 165 cm veliki HU8500 zakrivljeni LCD TV
Također, zakrivljeni televizori primjereniji su ljudskom sustavu vizualne percepcije jer prilikom gledanja ravne slike ljudsko oko i mozak kompenziraju iskrivljenja i ravnu sliku interpretiraju kao zakrivljenu sliku. Gledanjem slika u već zakrivljenom stanju, kao što su one na zakrivljenom televizoru, sustav vizualne percepcije ne mora kompenzirati iskrivljenja te tako gledatelji mogu uživati u slikama u prirodnijem i stvarnijem stanju.
Za razliku od televizora sa katodnom cijevi, a su dominantno bili sa zakrivljenim ekranom izvučenim prema gledatelju, zakrivljeni LCD televizori su uvučeni, čime kreiraju bolji osjećaj dubine i efekt većeg ekrana nego što on to fizički jest. Što sjedimo bliže ekranu, to je percepcija njegove veličine istaknutija, a iskustvo gledanja intenzivnije. Zbog toga što su kutovi bliži gledatelju nego kod televizora s ravnim ekranom, kod gledanja iz male blizine slika je ujednačenijih karakteristika. Kontrast, zasićenost boja i osvjetljenje jest podjednako bilo da gledamo sadržaj u sredini ili u uglu ekrana, zbog čega pri gledanju filmova i serija ograničenja LCD tehnologije ne ometaju gledanje.
Zakrivljeni televizori mogu se pohvaliti i manjim otvorenim kutom čime se smanjuje količina bočnog svjetla koje se odbija od zaslona i usmjerava prema licu gledatelja. Refleksije svjetlosti koje mogu biti u većoj mjeri vidljive na ravnim ekranima na zakrivljenima su manje istaknute, iako njihov intenzitet ovisi o položaju izvora svjetlosti u prostoriji.

Zakrivljeni zasloni i igranje

Stvarniji prikaz još je važniji kod igranja videoigara. Danas je uobičajena praksa igrača u svijetu da spajaju više monitora u jedan veliki zaslon i time stvaraju stvarnije, uranjajuće okruženje igranja. Uz takve postavke, međutim, okviri monitora režu zaslon i ometaju istinski uranjajući doživljaj igranja. Veliki zakrivljeni zasloni visoke razlučivosti, s druge strane, stvaraju istinski stvarno i uranjajuće okruženje igranja, bez neuglednih crta okvira.
Prema našim testovima provedenim na Samsungovim zakrivljenim televizorima, zakrivljeni ekrani su pokazali prednost nad ravnima prvenstveno kod vrhunski snimljenih sadržaja dokumentarne prirode, a gdje se dobiva bolja prostornost i osjećaj dubine. Efekt nije onako intenzivan kao kod gledanja istog s 3D naočalama, no mnogo je prirodniji i ugodniji za promatranje. Zakrivljeni ekran također pomaže u smanjenju refleksija ambijentalne svjetlosti, no rezultat može varirati od položaja izvora svjetlosti u prostoriji.
Materijali standardne, pa čak i HD rezolucije koja je jače komprimirana i ne obiluje detaljima na zakrivljenom ekranu pruža podjednako iskustvo gledanja kao i kod ravnih zaslona.
Slično kao i 3D tehnologija, tako i zakrivljeni ekrani mogu poboljšati vizualno iskustvo, no isto kao i kod ravnih ekrana, za najbolji efekt je nužno sjedenje na optimalnoj udaljenosti direktno ispred ekrana.

HDMI kabeli – postoje li razlike?

Kako je 4. lipnja i najavljeno, dugo očekivani članak, oko kojeg se i prije objave lome koplja i sjekire, napokon je objavljen. Rezultati ovoga malog testa, kojim se samo započinje prava diskusija o kabelima i njihovoj kvaliteti, dani su u nastavku uz komentar dobivenih vrijednosti.
Ukratko o tehnici testiranja
Svi rezultati koji će biti predstavljeni u nastavku članka dobiveni su fotoaparatom Fuji Finepix S5800 koji je bio postavljen na udaljenost 1.5 m od TV zaslona Panasonic TX-32LX70P 32″. Za test su poslužila dva DVD playera – Pionner DV-490V i Quadro 933. Rezultati su dobiveni u prostoru koji je posjedovao jednako osvjetljenje u toku testiranja, a položaj TV ekrana i fotoaparata je tokom testiranja ostao nepromijenjen. DVD playeri su bili podešeni na upscale DVD razlučivosti na 1080i, osim ako nije drugačije navedeno. Kao testni materijal je poslužio originalni DVD Ratovi Zvijezda: Napad klonova, disk 1. Dobivene slike su uparene za lakšu usporedbu u razlučivosti 1600×600 piksela i nisu digitalno obrađivane. Postavke na DVD playerima su ostale na tvorničkim postavkama, dakle onima koje će krajnji kupac imati podešene nakon kupnje uređaja. Obje strane testiranih kabela su bile komprimiranim zrakom očišćene prije testiranja.
Važna napomena
Podatke koji slijede ne treba uzimati kao referentne, s obzirom da nisu provedene uz pomoć profesionalne opreme i u posebnim uvjetima. Rezultati su dobiveni u “kućnim” uvjetima, u kakvima će biti većina kupljenih HD-ready uređaja, no isti uvjeti možda neće vrijediti i u Vašem slučaju. Usporedne slike su dane kako bi na webu postojali takvi podaci, te kako bi se pokušao dati odgovor na pitanje mnogih “Postoje li razlike između HDMI kabela?”.

Trendovi budućnosti – 4K, 8K & Super HD ! Šta nas to očekuje u skorijoj budućnosti ?


Kada je HDTV došao na tržište, korisnici su bili sigurni da je to najbolja slika koju mogu vidjeti u vlastitim domovima na opremi koja nije namijenjena studijskim uvjetima. Danas uživamo u punoj HD razlučivosti koju nude Blu-ray filmovi, satelitski program i internet servisi poput YouTubea, a padom cijena i rastom kvalitete prikaza, nerijetko se takvi sadržaji gledaju na doista velikim televizorima i monitorima. Oprema za snimanje sve je sofisticiranija, a korisnici se polako privikavaju HD razlučivostima što znači da se tržištu kroz određen period nove kvalitete koje će polagano osvajati tržište.
Još se 2011. godine počelo sve više pričati o 4K rezoluciji, a koja označava oko 4000 piksela po horizontali, a prvi takav televizor je najavila Toshiba za kraj 2011. godine. Sve šire prihvaćanje polarizirajućeg 3D-a koji smanjuje broj linija rezolucije također spas vidi u 4K rezoluciji jer bi omogućio oštrinu na razini Full HD rezolucije što se broja linija tiče. 4K rezolucija od 3840 piksela u 2160 linija je upravo dvostruko veća od pune HD razlučivosti s 1920 piksela u 1080 linija, što znači da bi kod polarizirajućeg 3D-a na 4K ekranu rezolucija za svako oko bila 3840 x 1080 piksela. Naravno, aktivni 3D bi ponovno izgledao bolje na 4K rezoluciji jer bi nativni broj piksela i linija mogao prikazati za svako oko.
No, niti 4K rezolucija nije granica – slijedeći korak je došao kroz najnovije kamere koje mogu proizvesti sliku koja nadilazi 4K specifikaciju. Japanski javni emiter NHK razvio je kameru koja proizvodi slike u nevjerojatnoj 16 puta višoj kvaliteti od one najbolje koju nudi HD. Signal je ništa manji od 7680×4320 piksela, za razliku od pune HD razlučivosti od 1920×1080 piksela, uz te brojke smiješno izgleda standardna rezolucija od 720×576 piksela koja se nalazi primjerice pohranjena na DVD medijima i TV programu. Ukratko, u odnosu na zaslon pune HD rezolucije, jasno je da super HD može prikazati 4x više svih dostupnih informacija.
Naravno, problem s ovakvim glomaznim slikama je u potrebi za isto takvim glomaznim procesorskim sustavom za rad s njima, što je NHK također proizveo. Nažalost, ostatak televizijske mreže nije u stanju nositi se s ovakvim slikama, stoga će trebati proći još mnogo godina da bi super HD postao uobičajena emitirajuća norma. Podsjetimo, u Hrvatskoj se trenutno svi programi emitiraju digitalno u SD rezoluciji (720 piksela u 576 linija), a gotovo svi su u 4:3 formatu umjesto opće prihvaćenog 16:9.
Najranije snimke u rezolucijama većim od 4K se mogu očekivati već 2012. godine kada će se održati Olimpijske Igre u Londonu, a za koje se planira osigurati nekoliko lokacija na kojima će navijači moći pratiti nadmetanja u Ultra visokoj rezoluciji. Na takvim će se mjestima koristiti veliki ekrani koji će se moći nositi s takvim signalom.
S konstantnim razvojem tehnologije, teško je zamisliti kako će televizori izgledati kroz nadolazeće godine, no jedno je sigurno – gledatelji će biti svjedoci sve realističnijih videa u vlastitom domu, a koji vremenom doista omoguće uživanje u virutalnoj stvarnosti.

Najbolji na testovima! Predstavljamo !!! Samsung UE55F9000 Ultra HD recenzija

samsung-f9000-header
Nakon testa Panasonicovog 65″ WT600 Ultra HD televizora, najavljujemo detaljnu recenziju Samsungovog najmanjeg Ultra HD televizora za 2013. godinu, premijerno predstavljenog u listopadu prošle godine na AV Showu u zagrebačkom Sheratonu. Serija F9000 je dostupna u dvije veličine od 55″ i 65″, opremljena je Samsungovim sofisticiranim tehnologijama u kućištu vrhunskih vizualnih i kvalitativnih karakteristika, a ono što bi trebalo najviše impresionirati su Ultra HD materijali koji će otkriti daleko više detalja u odnosu na danas standardni Full HD. Jedan od razloga zbog kojih testiramo F9000 seriju jest njena pristupačna cijena od nešto više od 16.000,00 kuna, zbog koje je ovo trenutno najpovoljniji Ultra HD televizor na tržištu!

Specifikacije (specifications)


 Specifikacije
ProizvođačSamsung
ModelUE55F9000
Tehnologija prikazaLCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana55 inča / 139 cm
Energetska klasaB
3D Ready/3DTVDa, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni
Osvježavanje zaslona1000 Hz Clear Motion Rate
Lokalno zatamnjenjeda (Micro Dimming Ultimate)
RezolucijaUltra HD, 3840×2160
Broj HDMI priključaka4
Optički/koaksijalni audio izlazDa/Ne
USB priključakDa (x3)
Ethernet/mrežni priključakDa
Wi-FiDa
PCMCIA/Common Interface utorDa
Utor za memorijske karticeNe
DVB-T/DVB-C/DVB-SDa/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264Da/Da
Zemlja porijekla:Slovačka
Poveznice:

Dizajn

samsung-f9000-front
 Brzi info
Dizajn u jednoj ravniniBoja okviraMaterijal okviraZaslonRotacija stalka
necrna/srebrnaplastika/aluminijsjajni (glossy)ne
Za razliku od serije F8000, a gdje je veća pažnja posvećena dizajnu i posebno oblikovanom stalku, dizajn modela F9000 odlikuje se minimalizmom, tankim no ne i ultra-tankim okvirom i metalnim postoljem klasičnog kvadratičnog oblika. Za razliku od konkurenata tipa Toshibine L9 serije, Samsung je obratio veliku pažnju na odabir materijala svakog pojedinog elementa televizora, kao i na završnu obradu. Tako je zaslon omeđen sivim okvirom širine oko 11 milimetara, te metalnim bočnim profilima koji su prema njenu zaobljeni. Srebrne linije tako zaokružuju zaslon i reflektiraju ambijentalno svjetlo, zbog čega okvir dobiva na atraktivnosti.
Samsungov logotip se nalazi u sredini na donjem okviru, srebrne je boje i nema pozadinsko osvjetljenje, no ispod njega, u utoru proširenog dijela okvira proizvođač je integrirao bijelo LED osvjetljenje koje svijetli dok je televizor upaljen. To isto svjetlo probija u žutim nijansama prema okomitom dijelu stalka i reflektira se na njegovoj aluminijskoj površini, što može smetati tijekom gledanja videa u potpunom mraku. Srećom, osvjetljenje se može ugasiti kroz korisničke izbornike ili odabrati da radi samo dok je televizor u standbyju.
ultra-hd-tv-comparison
Usporedba Ultra HD televizora dijagonala 55″ – 58″
U isti onaj prošireni dio okvira Samsung je neuočljivo ugradio stereo zvučnike i dvije bas membrane, zbog čega je ovo jedan od rijetkih televizor malih dimenzija gdje zvučnici nisu orijentirati prema podlozi ili poleđini (Philips), što je prvi korak ka kvalitetnijoj reprodukciji zvuka.
Postolje televizora je izrađeno u potpunosti od aluminija čija je površina brušena, dok je okomiti element izrađen iz plastike. Zbog toga stalak unatoč klasičnom dizajnu odlično pristaje televizoru najviše serije i vjerujemo da će odlično izgledati u svakom dnevnom boravku.
samsung-f9000-thickness
Dubina televizora iznosi 4 centimetra i ujednačena je duž cijele površine. Poleđina je izrađena od plastike crne boje. Perforacija za protok zraka nema jer je dio elektronike prenesen u zasebno kućište imena One Connection Box.
samsung-one-connection-box
One Connection box – izvrsno i inovativno rješenje za mnogo praktičnije korištenje
One Connection Box uklanja mnoštvo kablova tako da priključne kablove multimedijskih reproduktora povezuje u jednu „razvodnu kutiju“. Sam prijamnik i One Connection Box spremni su za prihvat i reprodukciju sadržaja budućih revizija UHD standarda, što je trenutno jedinstvena mogućnost ekskluzivna za Samsung.
Sve u svemu, jako smo zadovoljni kvalitetom izrade i mogućnostima ovog televizora.

Daljinski upravljač (Remote Control)

samsung-55f9000-remote
 Brzi info
BojaMaterijalKomunikacijaPozadinsko osvjetljenjeDodatno
srebrnametal i plastikaIRnetouchpad
Uz televizor Samsung prilaže TM1290 daljinski upravljač s površinom osjetljivom na dodir i nekoliko fizičkih tipaka. Putem površine osjetljive na dodir korisnici mogu se kretati u sva četiri smjera po izbornicima na zaslonu. Upravljač nema pozadinski osvjetljenje tipke, no zato je svaka od fizičkih tipaka izbačena prema van i može se opipati prstima.
Kvaliteta izrade je izvrsna, kombinirajući brušeni aluminij s gornje strane i plastičnu poleđinu. Ergonomija je dobra i upravljanje jednostavno, iako bismo rado vidjeli i klasičan daljinski upravljač u pakovanju s tipkom za pristup Menu izborniku.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

samsung-55f9000-smart-tv
 Brzi info
Vodič za instalacijuSučelje na hrvatskom jezikuSmart TV naslovnicaInternet pretraživač
dadadada
Prepoznatljivi izbornici plave boje i jednostavna instalacija u nekoliko koraka prisutni su i na Samsungovom 55F9000 televizoru. Sučelje je brzo i intuitivno, no za razliku od Panasonicovog WT600 UHD modela, nije u Ultra HD  već u Full HD rezoluciji, skalirano na Ultra HD rezoluciju. Zbog toga bridovi slova nisu onako oštri i impresivni kao kod gore spomenutog Panasonicog modela, te smatramo da je Samsung trebao poraditi na ovom aspektu, posebno danas kada se UHD materijali teško mogu pronaći.
samsung-55f9000-menu
Četverojezgreni procesor i dobro optimirano sučelje odlično je ukomponirano i na Smart TV platformu, a koja dijeli sve prednosti kao i kod Full HD modela F8000.